Bayburt’ta organik tarım ve ata tohumuyla üretilen kabak tarlada satışa sunuldu.
Ata tohumlarıyla üretilen kabak, Bayburt’taki tarlada satışa sunuldu.
BAYBURT – Bayburt’ta organik tarım ve cet tohumuyla üretilen Bayburt balkabağı hasadına başlandı. Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan Bayburt’a özgü kabak borani, kabak bastı yemeklerinin yapımında kullanılan ve kabak tatlısının ana malzemesi olup, organik tarım anlayışıyla üretilmektedir.
Ayrıca tohumlu tohum ve organik tarımla ilgilenen ve yarım asırdır çiftçilik yapan İsmail Öksüz, Gez Hanları Ekolojik Tarım Deneme ve Üretim kapsamında Gezi Hanları adı verilen tarlada kabak üretimi yaparak Bayburtluların organik balkabağına ulaşmasını sağlıyor. Tohumluk tohumlarının devamını sağlamak ve Bayburt pazarına satmak amacıyla kurulan Merkez Birliği. sağlar. Dernek üyelerine balkabağını sattıktan sonra üyelere balkabağının çekirdeklerini bir kenara saklamalarını isteyen Öksüz, bu tohumların değerli olduğunu ve önümüzdeki dönemde eski tohumlardan yeniden kabak üreteceklerini söyleyerek, onları da kabak çekirdeği yapmamaya davet etti. tohumları atmak ama onları kurtarmak için.
Organik kabak ve çetin tohumlarına ilgi duyan dernek üyeleri tarlaya gelerek kabakları satın aldı. Tarlada tartılıp sahiplerine teslim edilen kabakların ağırlığı 5 ila 10 kilogram arasında değişiyor. Dernek çatısı altında faaliyetlerini yürüten ve tohum tohumlarına gözüyle bakan Öksüz, amacının tohum tohumlarının gelecek nesillere aktarılarak devamlılığını sağlamak olduğunu belirterek, “En önemlisi Burada söyleyeceğim şey şu, bu balkabakları bu alanda organik olarak yetiştiriliyor.Bayburtlulara organik kabaklar ulaştırılıyor.İnsanlar bu kabakları tükettikten sonra kabakları çöpe atmak yerine çekirdeklerini alıp yetiştirecekler. Onlara evlerinin bahçelerinde tanımladığımız organik yetiştirme yöntemini kullanarak organik tarım yapıyoruz.Bu bir hizmettir, buna katkım olabilirse çok memnun olurum.Bildiklerimi insanlara anlatmak, öğretmek istiyorum.Bunlar Balkabakları organiktir, nettir “Ben size söylüyorum, onlar kesinlikle organik balkabaklarıdır. Bu kabakların bir diğer özelliği de tohumluk tohumlardan üretilmiş olmasıdır. Tohum tohumları üzerine kurulmuş bir derneğimiz var ve bu tohumların kaybolmasını önlemek, yaşatmak amacıyla kurduğumuz derneğimiz çatısı altında bu çalışmaları yürütüyoruz” dedi.